Огляд найбільших природних катастроф 1 півріччя 2022 року: економічні та застраховані збитки $65 млрд та $34 млрд

Огляд найбільших природних катастроф 1 півріччя 2022 року: економічні та застраховані збитки $65 млрд та $34 млрд

США лідирували в першій половині 2022 року з найвищим рівнем збитків, пов’язаних із погодою, який у всьому світі досяг 65 мільярдів доларів за цей період, лише 50% було покрито страхуванням.

Погодні події призвели до економічних збитків у розмірі 65 мільярдів доларів, що менше порівняно з минулорічним показником у 105 мільярдів доларів США, при цьому страхові збитки залишаються приблизно такими ж і становлять приблизно 34 мільярди доларів.

В огляді Munich Re Natural Disaster Review: Largest Natural Catastrophes за 1 півріччя 2022 року розглядається період, у якому в багатьох частинах світу переважали пов’язані з погодою катастрофи.

США домінують у показниках збитків за перше півріччя 2022 року, загальні збитки досягли значних 28 мільярдів доларів, з яких 19 мільярдів доларів було застраховано. Це означає, що на США припадає понад 82% загальних економічних збитків від стихійних лих і майже 56% загальних страхових збитків.

Основна причина збитків у США пов’язана з сильним грозовим фронтом, який спричинив торнадо в квітні, знищивши майно вартістю понад 3 мільярди доларів, з яких близько 75% були застраховані.

Наприкінці літа/початку осені східна Австралія зазнала екстремальних дощів і повеней, які спричинили збитки на 6,6 мільярда доларів. У деяких регіонах Квінсленда та Нового Південного Уельсу спостерігалися рекордні опади та повені, причому останній тиждень лютого був найдощовішим з 1900 року, а в деяких районах зафіксовано найвищі піки повені з 1893 року. Попередня оцінка вартості страхової галузі наразі становить 3,7 мільярда доларів.

Інші країни Азіатсько-Тихоокеанського регіону також постраждали від великих катастроф. У Японії на схід від головного острова Хонсю стався потужний землетрус магнітудою 7,3.

Епіцентр знаходився неподалік від місця, де 11 років тому потужний землетрус у Тохоку спровокував цунамі та ядерну катастрофу на Фукусімі. Незважаючи на значно нижчу силу землетрусу в березні 2022 року, загальні збитки все одно склали 8,8 мільярда доларів, а застраховані збитки – 2,8 мільярда доларів.

Загалом на Азіатсько-Тихоокеанський регіон припало 22 мільярди доларів загальних збитків від стихійних лих у першій половині року – це більше, ніж зазвичай. Страхові збитки склали 8 мільярдів доларів.

Найбільші природні катастрофи за розміром економічних збитків, 1П2022

Нещодавно опублікована доповідь IPCC попередила про необхідність для страховиків адаптувати свої моделі збитків для адекватної оцінки мінливого ризику. “Запобігання збиткам є фундаментальним компонентом пом’якшення економічних наслідків зміни клімату. Тому викликає занепокоєння те, що рівень проникнення страхування в країнах, що розвиваються, стагнує на рівні значно нижче 10%, і що навіть у промислово розвинених країнах є багато можливостей для покращення”, – каже Торстен Єворрек, член правління Munich Re.

Той факт, що більшість збитків сталася в США, де страхування охоплює більше, ніж в інших частинах світу, є причиною того, що частка застрахованих збитків у загальних збитках цього року вища, ніж у минулому році.

Найбільші природні катастрофи за розміром застрахованих збитків, 1П2022

Очікується, що цьогорічний сезон тропічних штормів принесе штормову активність у Північній Атлантиці вище середнього через природний кліматичний феномен Ель-Ніньо-Південне коливання (ENSO) у Тихому океані. Зараз ми спостерігаємо переважаючі умови Ла-Нінья в Тихому океані, які сприяють утворенню ураганів у Північній Атлантиці.

Провідні дослідницькі інститути вважають, що нинішні слабкі умови Ла-Нінья можуть стати ще більш помітними під час основної фази сезону ураганів у вересні. Munich Re очікує 18 (±3) названих тропічних штормів, 8 (±2) ураганів і 4 (±2) сильних урагану.

Прогнозні моделі зовнішніх дослідницьких інститутів очікують, що штормова активність буде ближче до верхньої межі шкали. До кінця червня в Північній Атлантиці утворилися три тропічні циклони, жоден з яких не досяг ураганної сили.

Найбільшу гуманітарну трагедію спричинив потужний землетрус в Афганістані. Приблизно 1200 людей загинули під час землетрусу магнітудою 5,9, що спустошив східну частину країни. У першій половині 2022 року в усьому світі близько 4300 людей загинули внаслідок стихійних лих – на жаль, більше, ніж у попередні роки.

Найбільші природні катастрофи за розміром людських втрат, 1П2022

У Європі надзвичайна спека та посушливі умови на початку літа призвели до дефіциту води та лісових пожеж, особливо в Італії, Іспанії та Португалії. Часто важко визначити точну цифру втрат від спеки та посухи, оскільки їхні наслідки, такі як втрати виробництва в промисловості через брак охолоджувальної води, проявляються через деякий час.

Ймовірно, частково через значне підвищення температури в травні та червні стався масивний обвал льодовика на Мармоладі, найвищій горі в Доломітових Альпах (Італія).

Поточна хвиля спеки (липень 2022 року) спричинена незвичайним поєднанням високого тиску над центральною Європою в поєднанні з областю низького тиску поблизу західної Європи. Це дозволяє гарячому повітрю із Сахари та Північної Африки проникати у вищі широти. У багатьох частинах Європи кліматичні зміни, спричинені діяльністю людини, вже призвели до зростання середніх річних температур більш ніж на 1,5 °C порівняно з тим, коли почалися систематичні дані про погоду наприкінці 19 століття – вище середнього глобального потепління на 1,2 °C.

Те, що раніше було теплим, буде спекотним, а те, що було спекотним, буде надзвичайно жарким. Прямим наслідком цього є посухи та лісові пожежі.

Зимові шторми, особливо в лютому, прокотилися по всій північній і північно-західній Європі, приносячи місцями ураганні вітри. Особливо сильно постраждали Ірландія, Англія, частини Бельгії, Нідерланди, північна Німеччина та узбережжя Балтійського моря. Підсумок: загальні збитки в розмірі 5,2 мільярда доларів.

Хвилі спеки, як правило, триватимуть довше та принесуть більш екстремальні температури. Це відрізнятиметься від регіону до регіону – у Європі найбільше постраждає південь.

Джерело: forinsurer.com

Поділитися цією публікацією