Збитки галузі страхування та перестрахування від війни в Україні можуть перевищити $20 млрд

Збитки галузі страхування та перестрахування від війни в Україні можуть перевищити $20 млрд

Збитки галузі страхування та перестрахування від військових дій Росії в Україні можуть перевищити 20 мільярдів доларів, йдеться у звіті Verisk.

Служба майнових претензій (PCS) проаналізувала дані з трьох найбільш релевантних продуктів: PCS Global Aviation, PCS Global Marine and Energy та PCS Global Large Loss, а також внутрішні дослідження, щоб отримати корисну інформацію про можливий масштаб збитків, з якими перестраховики можуть зіткнутися через триваючу війну, спричинену вторгненням Росії в Україну та його наслідки.

Прогнозовані збитки галузі від спеціальних видів страхування та перестрахування будуть в діапазоні від $13 млрд до понад $23 млрд.

Наразі PCS шукає робочу оцінку в 20,6 мільярдів доларів, але компанія зазначає, що в деяких сферах бізнесу існує значна невизначеність, де справжні наслідки конфлікту протягом певного часу не піддаються кількісній оцінці світової страхової галузі.

Конфлікт вже мав значний вплив на перестраховиків, тоді як нестабільність фінансового ринку, викликана триваючою війною, також вплинула на глобальні інвестиційні портфелі перестраховиків.

За словами PCS, можуть знадобитися місяці після припинення бойових дій в Україні, щоб лосс-аджастери отримали більш чітке уявлення про збитки, але вже зараз починає надходити попередня інформація, що полегшує прогнози про можливі втрати української промисловості.

Втрати з точки зору події політичного насильства буде значною, незалежно від того, як вирішиться військовий конфлікт.

«Однак це все ще на початку конфлікту, і потік інформації дуже обмежений у порівнянні з тим, що, ймовірно, відбудеться, коли спеціалісти з врегулювання збитків зрештою отримають доступ до постраждалих регіонів. В результаті конфлікт в Україні має потенціал стати найбільшим застрахованим збитком у галузевому масштабі в усіх класах бізнесу в історії, навіть перевищивши терористичні атаки 11 вересня 2001 року».

PCS розбиває свій аналіз за напрямками бізнесу та надає можливі діапазони втрат галузі для кожної категорії ринку.

Авіаційні ризики

«Опубліковані оцінки, як правило, коливаються від 5 до 10 мільярдів доларів, причому навіть найнижча ціна потенційно робить це найбільшим випадком зі страхуванням авіаційних збитків в історії ринку. Однак, оскільки учасники, найближчі до ризику, розуміють, кінцева втрата для ринку буде набагато більшою», – пояснили в PCS.

Незважаючи на те, що ринок був дуже зосереджений на питаннях лізингу літаків і потенційних збитків від цього, PCS заявила, що втрати можуть охоплювати сегменти авіаційного ринку, а не стосуватися бінарних результатів, специфічних для всіх ризиків або військових операцій.

Втрати від аеропортів є фактором, а також впливом оренди та інших векторів збитків у всьому авіаційному ланцюжку поставок, які можуть збільшити витрати в галузі страхування та перестрахування.

«Наразі реалістичний діапазон потенційних втрат застрахованих авіаційних галузей, пов’язаних з війною в Україні, може становити 7-13 мільярдів доларів з робочою оцінкою в 10 мільярдів доларів».

Морські ризики

Хоча війна може означати, що певні вимоги морського флоту вважаються недійсними, PCS зазначає, що її галузеві контакти говорять про блокування та уловлювання втрат, які можуть проявитися через деякий час.

Крім цього, фізичні пошкодження та втрати, пов’язані з морським портом чи терміналом, є іншим потенційним вектором збитків, пов’язаних із вантажем, включаючи його псування чи пошкодження.

Загалом PCS вважає, що застраховані морські збитки в масштабі всієї галузі можуть становити від 3 до 6 мільярдів доларів, при цьому робоча оцінка становить 5 мільярдів доларів. Враховуючи, що велика частина втрат пов’язана з часом, пройде деякий час, перш ніж надійні оцінки з’являться на ринку.

Енергетичні ризики

Очікується, що більшість втрат застрахованих енергоносіїв буде на суші, причому вітряні електростанції є однією з проблем, а пошкоджені об’єкти ядерної енергії можуть призвести до витрат. Крім того, здається, що берегова інфраструктура, пов’язана з енергетикою, також може постраждати.

Однак PCS попередила, що це один з найбільш складних сегментів ринку для оцінки. На даний момент важко передбачити потенційний вплив на цей сектор у масштабі всієї галузі, але розмови з клієнтами свідчать про те, що страховики в масштабах всієї галузі очікують збитки у 2 мільярди доларів, особливо з вітряними електростанціями та ядерними установками.

Майнові ризики

Це ще один складний напрямок для оцінки застрахованих збитків, не в останню чергу тому, що може знадобитися особливо багато часу, щоб прояснити ясність, поки конфлікт триває, не дивлячись на те, що у більшості договорів військові ризики не покривались.

«З огляду на те, що велика кількість компаній може постраждати, ліміти можуть бути високими, а перерва в бізнесі може суттєво сприяти будь-якому загальному застрахованому збитку для цього класу бізнесу».

Цей клас бізнесу, після авіації, міг би внести найбільший внесок у загальний галузевий страховий збиток в Україні. Наразі є інформація про один крупний майновий збиток в Україні, який покривається умовами договору під час війни з лімітом до 4 мільярдів доларів.

«Вкрай складно спрогнозувати кінцеві застраховані збитки від майна в масштабі всієї галузі на один ризик в українському конфлікті, і потрібен деякий час, щоб з’явитися навіть широкий діапазон», – пояснили в Verisk. Сказавши, що «поки що ймовірно це перевищить 2 мільярди доларів, виходячи з попередніх даних, отриманих PCS».

Особисте житло та невелика комерційна нерухомість

Очікується, що це буде невеликою часткою у загальних збитках, оскільки виключення, низькі показники проникнення страхування в Україні та нижча страхова вартість майна повинні підтримувати загальногалузевий розмір страхового збитку у цьому секторі. У результаті PCS прогнозує приблизно 100 мільйонів доларів для цього класу бізнесу.

Загальні втрати галузі

  • 10 мільярдів доларів для авіації;
  • 5 мільярдів доларів для морських ризиків;
  • 2,5 мільярда доларів по енергетичних ризиках;
  • 3 мільярди доларів на майнові ризики;
  • 100 мільйонів доларів на особисте майно та майно малого та середнього бізнесу.

Verisk також поділився деякими поглядами на потенційні збитки від кіберстрахування від російсько-українського конфлікту, але сказав, що є більше шансів, що це стане вектором втрат після закінчення кінетичної війни: існує ризик посткінетичних кібероперацій. По суті, застраховані збитки від кібератак з більшою ймовірністю розпочнуться та накопичуватимуться після припинення конфлікту.

Для перестраховиків та фондів ILS буде дуже важливо стежити за цією подією, оскільки вона продовжує розвиватися.

Джерело: forinsurer.com

Поділитися цією публікацією