Експортно-кредитне агентство готове страхувати інвестиції від воєнних ризиків в Україні

Експортно-кредитне агентство готове страхувати інвестиції від воєнних ризиків в Україні

Експортно-кредитне агентство отримало та опрацьовує першу заявку на страхування інвестицій української компанії від воєнних ризиків, заявив Укрінформу голова правління ЕКА Руслан Гашев.

«Головна цьогорічна новація – старт програм зі страхування від воєнних та політичних ризиків. Такі продукти вже діють, ми пропонуємо їх потенційним клієнтам. Навіть отримали першу заявку на страхування інвестицій від української компанії, яку зараз опрацьовуємо», – сказав Гашев. В роботі є ще кілька подібних заявок.

«Ми вже готові працювати з українськими та з іноземними інвесторами в межах цієї програми. Зараз напрацьовуємо експертизу у втіленні таких продуктів. Уже бачимо певні аспекти, які надалі можуть заважати успішній реалізації. Тому готуємо пропозиції про внесення змін у нормативні документи, щоб полегшити доступ українських та іноземних інвесторів, а також українських банків, які готові фінансувати інвестпроєкти, з огляду на ризики війни», – зазначив Гашев.

«Воєнний ризик – це, наприклад, якщо по вашому підприємству вдарили дроном або ракетою, або ж туди прилетіли уламки, які пошкодили ваше виробниче обладнання, заблокувавши на певний час операційну діяльність. Це коли ми кажемо про страхування інвестицій. Якщо ж ідеться про страхування інвестиційних кредитів, мова про пошкодження, що призвели до неспроможності українського підприємства погашати заборгованість перед банком. Ще воєнні ризики – це окупація, якщо лінія фронту рухається», – навів приклади голова ЕКА.

Політичний ризик – це, до прикладу, якщо підприємство мало ліцензію, а її відкликали, через що воно не може продовжувати операційну діяльність.

Як повідомляв Фоірншурер, Наглядова рада ЕКА впровадила нові продукти зі страхування інвестицій від воєнних і політичних ризиків.

Це стало можливим після прийняття Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності” щодо страхування інвестицій в Україні від воєнних ризиків».

“Важливо усвідомлювати, що сам по собі цей факт ще не є повним вирішенням задачі страхування воєнних ризиків, бо ЕКА сьогодні здатне застрахувати невелику кількість проектів, – повідомляє заступник Голови Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський.

Щоб цей інструмент запрацював на повну потужність, слід збільшити статутний капітал ЕКА. Уряд має зробити для цього необхідні кроки. Джерелом можуть бути кошти Державного бюджету України або міжнародних донорів. За підрахунками ДНД Інституту інформатизації та моделювання економіки, потреба ЕКА для виконання нових функцій становить $300-500 млн. Також Агентству потрібно навчитись на практиці перестраховувати ці ризики в міжнародних компаніях.

Максимальна сума інвестицій, яку ЕКА наразі готове страхувати – це 200 млн грн. Страховий тариф для прямих інвестицій становитиме 0,49-8,05%, для інвестиційних кредитів – 0,95-4,05%.

Страхова сума встановлюється на підставі умов кредитного договору та з урахуванням вимог законодавства України та не може перевищувати 100 відсотків ліміту заборгованості або основного боргу. Страхова сума встановлюється у валюті інвестиційного кредиту.

Раніше поліс страхування від воєнних ризиків в Україні могли придбати лише іноземні компанії. Їх інвестиції готові страхувати міжнародні агенції MIGA та DFC. Такі страховки в Україні вже залучили ряд інвесторів. Тепер це може робити й ЕКА для українських компаній.

Джерело: forinsurer.com

Поділитися цією публікацією