Глобальні страхові збитки від стихійних лих в 2023 році досягли $118 млрд, економічні $380 млрд

Глобальні страхові збитки від стихійних лих в 2023 році досягли $118 млрд, економічні $380 млрд

Глобальні страхові збитки від стихійних лих протягом 2023 року зросли на 31% вище середнього показника 21-го століття, перевищивши 100 мільярдів доларів четвертий рік поспіль. Збитки страхової галузі склали 118 мільярдів доларів.

Згідно звіту Climate and Catastrophe Insight за 2024 рік брокера Aon, це четвертий рік поспіль, коли страхові збитки перевищують середній показник, що відображає зростаючий вплив стихійних лих на світову економіку.

Aon оцінює економічні збитки від природних катастроф у 380 мільярдів доларів. В 2023 році відбулось 398 природних подій, що на 22% більше середнього показника 21-го століття, залишаючи розрив у страховому захисті на 69%, наголошуючи на терміновій необхідності розширення страхового покриття. Враховуючи лише пов’язані з погодою стихійні лиха, глобальний загальний показник був близьким до довгострокового та трохи нижчим середніх десятирічних показників.

Оцінка Munich Re інша, в всьому світі стихійні лиха у 2023 році призвели до збитків на суму близько 250 мільярдів доларів, із застрахованими збитками на суму 95 мільярдів доларів (попередній рік – 125 мільярдів доларів), йдеться у звіті Largest Natural Disasters. Загальні збитки відповідають середньому за п’ять років, тоді як застраховані збитки були трохи нижчими за середню цифру в 105 мільярдів доларів. На відміну від попередніх років, вважають аналітики Munich Re, у промислово розвинутих країнах не було мегакатастроф, які призвели до збільшення збитків (наприклад, ураган «Іан» у 2022 році, який спричинив загальні збитки на 100 мільярдів доларів США та застраховані збитки на 60 мільярдів доларів США).

Глобальний розрив у захисті зріс до середнього рівня у 2023 році після найнижчого розриву за всю історію спостережень у 2022 році. Значні регіональні відмінності все ще існують: більшість збитків від катастроф покривається в США, але більшість збитків у регіоні EMEA, APAC та Америці є досі незастрахованими. Це свідчить про те, що потреба в страховому захисті зростає й надалі залишатиметься проблемою, але також і величезною можливістю для певних регіонів.

Сплеск був спричинений в основному значними землетрусами та безжальними сильними конвективними штормами у Сполучених Штатах та Європі. В 2023 році кількість стихійних лих із великими збитками досягла безпрецедентного рівня: 66 подій економічних збитків на суму 66 мільярдів доларів та страхових збитків на 37 мільярдів доларів. Землетруси завдали найбільших економічних збитків, тоді як сильні конвективні шторми виявилися найдорожчими для страховиків. Найбільш катастрофічною подією став землетрус, що стався в Туреччині та Сирії в лютому.

Природні небезпеки у 2023 році призвели до трагічної втрати 95 тис. чоловік у всьому світі, найбільшої кількості з 2010 року. Землетруси та хвилі спеки були основними причинами цих жертв. 2023 рік став найбільшим за кількістю жертв з 2010 року, коли землетруси забрали понад 64 тис. жертв. Численні сильні хвилі спеки по всьому світу призвели до щонайменше 16 500 смертей, пов’язаних із спекою.

2023 рік став найспекотнішим за всю історію спостережень із «безпрецедентними температурними аномаліями», які торкнулися 24 країни та території. Надзвичайно високі температурні аномалії, зареєстровані в багатьох частинах земної кулі, призвели до руйнівних наслідків. Це стало символічним, у той час як низка інших кліматичних статистичних даних була переписана на тлі ширшого процесу зміни клімату. На поведінку багатьох природних небезпек продовжувала впливати не лише тенденція до потепління, але й умови Ель-Ніньо протягом року.

Багато важливих подій підкреслили необхідність кращої готовності до стихійних лих і планування для зменшення ризиків, захисту життів і підвищення стійкості.

10 найбільших глобальних економічних збитків в 2023 році

10 найбільших глобальних страхових збитків в 2023 році

Страховики в усьому світі покрили 118 мільярдів доларів, що вище середнього показника 21 століття (90 мільярдів доларів), а також середнього десятирічного (110 мільярдів доларів). Посуха в США та послідовність землетрусів у Туреччині та Сирії були найдорожчими подіями для страхування, враховуючи як державні, так і приватні організації. Хоча жодна подія не досягла позначки в 10 мільярдів доларів, загалом було щонайменше 37 мільярдів доларів збитків, що є новим історичним рекордом. Це підкреслює зростаючу частоту подій середнього розміру, особливо сильних конвективних штормів, і їх вплив на глобальні втрати.

У Новій Зеландії, Італії, Греції, Словенії та Хорватії зафіксовано найдорожчі страхові випадки, пов’язані з погодою.

Учасники страхового ринку наголошують на необхідності для організацій підвищити стійкість перед обличчям зростаючих ризиків клімату та катастроф. Страховики та перестраховики наголошують на спільних зусиллях приватного та державного секторів для прискорення інновацій, захисту вразливих громад та подолання економічних наслідків екстремальних погодних умов.

Сьогодні є важливим використання перспективної діагностики для аналізу кліматичних тенденцій і пом’якшення ризиків, особливо в таких секторах, як будівництво, сільське господарство та нерухомість. Галузь страхування відіграє вирішальну роль у покращенні фінансової стійкості громад і подоланні розриву в захисті за допомогою інноваційних продуктів. Також треба зважати на вразливість різних громад до стихійних лих, таких як землетруси, які виявляють проблеми з недостатнім страхуванням і необхідність належного обслуговування інфраструктури та надійних систем попередження перед обличчям смертоносних повеней і пожеж.

Джерело: forinsurer.com

Поділитися цією публікацією