Кіберстрахування несе значні ризики для фінансової стабільності страховиків

Кіберстрахування несе значні ризики для фінансової стабільності страховиків

Кіберстрахування може становити значні ризики для фінансової стабільності страховиків та перестраховиків, бо кіберризики – це складний продукт, який вимагає спеціальних знань і досвіду.

Незважаючи на ці виклики, це також відкриває можливості для прибуткового розширення та інновацій у страховому секторі, вважають аналітики AM Best.

На ринку кіберстрахування ставки премій зросли після різкого зростання кількості позовів, пов’язаних з пандемією. Незважаючи на те, що останні тенденції свідчать про стабілізацію або зменшення підвищення ставок, ринок все ще пропонує привабливі ціни для страховиків.

AM Best опублікував звіт, у якому зазначено, що розширення пропозицій кіберстрахування може становити значні ризики для фінансової стабільності перестраховиків, якщо ним не керувати з обережністю та постійним наглядом.

Андеррайтинг кіберстрахування

Підходи галузі до андеррайтингу кіберстрахування відрізняються. Деякі страховики залишаються обережними щодо збільшення свого кіберризику, а деякі прагнуть зменшити свою присутність у цій сфері. Навпаки, інші вважають кіберстрахування перспективною сферою для зростання.

Ця різноманітність у підходах також очевидна серед перестраховиків, які мають різний рівень ентузіазму щодо включення кіберризиків у свої портфелі. Деякі активно прагнуть додати кіберстрахування до свого асортименту продуктів, тоді як інші більш стримані, йдеться у дослідженні Beinsure Media.

Коли справа доходить до стратегій страхування кіберризиків, перестраховики часто віддають перевагу угодам, заснованим на моделі частки квот із обмеженням коефіцієнта збитковості, а не покладатися на надлишок покриття збитків.

Основна увага приділяється розробці страхових програм, які точно відображають основні умови страхування, включаючи застосування виключень для управління ризиком відповідно до їхньої схильності до ризику.

Дослідження включає оцінку здатності страховика оцінювати й керувати потенційними кіберзбитками в рамках свого рейтингового процесу. Він розглядає вплив кіберризиків на управління капіталом страховика та стратегії розподілу.

AM Best спостерігає зростання обізнаності в галузі про потенціал значних втрат, пов’язаних з кібернетичною діяльністю. Проте в ньому зазначається, що порівняно з іншими катастрофічними ризиками потенціал катастрофічних збитків, пов’язаних із кібернетичною діяльністю, зазвичай вважається нижчим на цьому етапі.

Розширення пропозицій кіберстрахування

Розширення пропозицій кіберстрахування є відповіддю на зростаючий попит на захист від кіберзагроз, тенденцію, прискорену цифровою трансформацією бізнесу та зростаючою складністю кіберзловмисників. У звіті розглядається, як страховики та перестраховики включають міркування щодо кіберризиків у свої стратегії перестрахування та ретроцесії, включаючи впровадження механізмів передачі ризиків для захисту своїх фінансових позицій.

Хоча кіберстрахування пропонує можливості для зростання та інновацій, воно вимагає ретельного управління через його складний характер. Страховики та перестраховики використовують різноманітні підходи до цього напряму діяльності, що відображає різні рівні терпимості до ризику.

AM Best наголошує на важливості інтеграції міркувань про кіберризики в більш широкі стратегії управління капіталом і зниження ризиків для підтримки фінансової стійкості.

Джерело: forinsurer.com

Поділитися цією публікацією