Кількість страхових компаній України в 2024 році скоротилась до 98

Кількість страхових компаній України в 2024 році скоротилась до 98

Кількість учасників небанківського фінансового ринку в лютому збільшилася з 1058 (станом на 31 січня 2023 року) до 1060 (станом на 29 лютого 2024 року), кількість банків залишилася незмінною – 63.

Із реєстрів примусово виключено одну фінансову компанію та за ініціативою заявника виключено одного страховика. Водночас до реєстру включено одного страхового брокера та три колекторські компанії.

Протягом лютого двом установам – фінансовій компанії та страховику – анульовано всі ліцензії добровільно (на підставі поданих ними заяв). Щодо двох інших фінансових компаній прийнято рішення про надання погодження зміни обсягу ліцензії, зокрема одній фінансовій компанії погоджено розширення обсягу ліцензії на вид діяльності з надання фінансових послуг, водночас ще одній фінансовій компанії погоджено звуження обсягу ліцензії на вид діяльності з надання фінансових послуг.

1 січня 2024 року введено в дію Закон України “Про фінансові послуги та фінансові компанії” та набрала чинності постанова Правління Національного банку України від 29 грудня 2023 року № 199 “Про затвердження Положення про авторизацію надавачів фінансових послуг та умови здійснення ними діяльності з надання фінансових послуг”.

Відповідно до нових вимог законодавства Національний банк упродовж лютого переоформив ліцензії 59 лізингодавцям (які набули статусу фінансової компанії), 49 ломбардам та 12 фінансовим компаніям. Також за результатами переоформлення анульовано 36 ліцензій кредитним спілкам на провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг та видано 19 ліцензій на здійснення діяльності кредитної спілки (17 стандартних та 2 спрощені).

Станом на 29 лютого на небанківському ринку працювали 586 фінансових компаній (у січні було 528), 86 страховиків non-life (було 87), 12 life-страховиків (кількість не змінилася), один страховик зі спеціальним статусом, 125 ломбардів (кількість не змінилася), 129 кредитних спілок (кількість не змінилася), 10 лізингових компаній (було 69), 37 страхових брокерів (було 36), 74 колекторські компанії (було 71).

Крім того, на ринку визнано 18 банківських груп (було 19) та 21 небанківську групу (було 20).

На платіжному ринку діє 18 платіжних систем, створених резидентами, ураховуючи державні (було 19), та 15 міжнародних платіжних систем, створених нерезидентами (було 16). Скасування реєстрації двох платіжних систем відбулося за зверненням операторів цих платіжних систем (тобто добровільно).

Крім того, на ринку діють надавачі фінансових платіжних послуг, серед яких 20 платіжних установ (було 19), 11 фінансових установ, що мають право на надання платіжних послуг (кількість не змінилася), один банк ‒ емітент електронних грошей (кількість не змінилася) та один оператор поштового зв’язку (кількість не змінилася).

До інших суб’єктів, що діють на платіжному ринку, входять 36 комерційних агентів (було 34) та 35 технологічних операторів платіжних послуг (кількість не змінилася). Інформація про всіх учасників платіжного ринку міститься тут.

У лютому до Національного банку надійшов 261 запит від учасників ринку на реєстраційні та ліцензійні дії. Кількість запитів щодо фінансових компаній, ломбардів і лізингодавців становила 172, щодо банків – 14, кредитних спілок та колекторів – 3, операторів платіжних послуг – 2, страховиків – 70.

Джерело: forinsurer.com

Поділитися цією публікацією