На глобальному ринку перестрахування в 2024 році очікується лібералізація тарифів

На глобальному ринку перестрахування в 2024 році очікується лібералізація тарифів

Marsh McLennan опублікував звіт про тенденції страхування комерційного майна за 2024 рік, у якому підкреслюється більш збалансований ринок перестрахування порівняно з важкими умовами 2023 року.

Це було пов’язано зі значними змінами в політичних структурах, що призвело до збільшення власного утримання страхових компаній. Страховики, зіткнувшись із стрімким зростанням страхових витрат, були змушені розглянути можливість скорочення лімітів, поглинаючи більші утримання та стикаючись зі зростанням премій.

Крім того, активні вторинні ризики та зміни в структурах договорів перестрахування призвели до того, що страхові компанії покривають більше збитків власноруч, а не передають їх перестраховикам. Однак брокер стверджує, що волатильність глобального ринку перестрахування у 2023 році зменшувалась.

«Після пролонгацій договорів перестрахування у січні 2024 року загальне середнє зростання перестрахових тарифів з поправкою на ризик було однозначним. Оскільки на ринку перестрахування з’являється більше оптимізму, ми можемо очікувати поступового зростання місткостей», – додає Marsh. У звіті брокера висвітлюється ще одна позитивна подія – розширення варіантів покриття для нових договорів у 2024 році, включаючи раніше виключені або обмежені небезпеки, такі як тероризм, заворушення та громадські хвилювання.

Підвищений попит на перестрахове покриття нерухомості в основному задовольняється ринком напередодні січня, хоча спостерігається збільшення власного утримання та більш жорсткіших умов перестрахування, застосованих під час минулорічного оновлення.

Загалом тарифи на майнове перестрахування незначно зростають (з поправкою на ризик), причому в США майже не змінюється, а в Європі помірно зростає.

Перестраховики проявляють обережність щодо зниження комісій за передачу ризиків та посилення умов перестрахування. Зрештою, це нагадує ринок, де перестраховики зберігають контроль над андеррайтингом та, ймовірно, продовжуватимуть працювати з спецризиками після поновлення в 2024 році, особливо якщо побоювання ринку щодо страхування від нещасних випадків справдяться більш повно в найближчі квартали через значну збитковість у 2015-2019 роках в США.

За оцінками Marsh McLennan, у міру того, як ринок перестрахування продовжує покращуватися, а страховики знову стають більш зацікавленими в перестрахуванні, очікується, що зростання тарифів сповільниться через зростання конкуренції серед перестраховиків.

Незважаючи на уповільнення темпів зростання, перестраховики та гравці Лондонського ринку продовжують користуватися привабливими ринковими умовами, коли ціни досягають нових максимумів, тоді як структурні зміни в умовах, досягнутих минулого року, залишаються в силі до 2024 року, вважають аналітики Berenberg. Однак фокус дещо змістився з минулого року не лише на зростання та розміщення капіталу, але й на повернення капіталу.

У звіті компанія провела опитування серед 24 страховиків, 53 інвесторів та 40 перестраховиків щодо перспектив ринку перестрахування майна. «Гравці лондонського ринку висловилися особливо конструктивно щодо можливості збільшення капіталу, оскільки аномальні темпи зростання за останні пару років сповільнюються, тому є рішення зосередитися на прибутковості капіталу та зростанні».

Незважаючи на те, що андеррайтери не можуть точно передбачити частоту чи серйозність втрат у 2024 році, аналітики вважають, що має відбутись значна подія, яка спричинить понад 75 мільярдів доларів збитків, щоб виникли серйозні занепокоєння на ринку перестрахування.

Moody’s прогнозує пік тарифів на перестрахування в 2024 році після значного підвищення в останні роки, зокрема в 2023 році, коли спостерігалося одне з найрізкіших зростання майнових катастроф за десятиліття.

Станом на 1 січня 2024 року, під час поновлення договорів перестрахування, ціни продовжували зростати, хоча й менше, ніж роком раніше, і результат свідчить про те, що перестраховики мають можливість проштовхнути додаткове помірне підвищення у квітні та влітку, особливо по майнових видах.

Водночас більші прибутки у 2023 році заохочують деяких гравців розширювати перестрахові місткості та брати на себе більший ризик, і Moody’s вважає, що позитивні результати також можуть призвести до більшого припливу альтернативного перестрахувального капіталу після періоду послаблення. Усе це, кажуть аналітики, зробить менш сприятливою динаміку пропозиції та попиту на перестрахування.

Аналітики вважають, що тарифи на перестрахування досягнуть піку в якийсь момент цього року, але, звичайно, перспективи можуть змінитися. Вторинні небезпеки, такі як повені, лісові пожежі та сильні конвективні шторми, спричинили збитків страховій галузі в 2023 році, і якщо цього року трапиться подібна історія з появою великого урагану, що обрушився на сушу в США, динаміка попиту та пропозиції може знову змінитися.

Джерело: forinsurer.com

Поділитися цією публікацією