Попит на перестрахування залишиться високим, тарифи досягнуть піку в 2024 році

Попит на перестрахування залишиться високим, тарифи досягнуть піку в 2024 році

Аналітики Moody’s Investors Service очікують, що попит на перестраховий захист залишиться високим у 2024 році, але попереджають, що хоча у перестраховиків є можливості для подальшого підвищення тарифів, оскільки конкуренція в секторі посилюється, ціни досягнуть піку цього року.

Moody’s прогнозує пік тарифів на перестрахування в 2024 році після значного підвищення в останні роки, зокрема в 2023 році, коли спостерігалося одне з найрізкіших зростання майнових катастроф за десятиліття.

Станом на 1 січня 2024 року, під час поновлення договорів перестрахування, ціни продовжували зростати, хоча й менше, ніж роком раніше, і результат, згідно звіту Moody’s, свідчить про те, що перестраховики мають можливість проштовхнути додаткове помірне підвищення у квітні та влітку, особливо по майнових видах.

Аналітики стверджують, що ціни на перестрахування «ймовірно, досягнуть піку, оскільки конкуренція посилиться».

Водночас більші прибутки у 2023 році заохочують деяких гравців розширювати перестрахові місткості та брати на себе більший ризик, і Moody’s вважає, що позитивні результати також можуть призвести до більшого припливу альтернативного перестрахувального капіталу після періоду послаблення. Усе це, кажуть аналітики, зробить менш сприятливою динаміку пропозиції та попиту на перестрахування.

«Тому ми очікуємо, що ціни на перестрахування XоL (на базі ексцеденту збитків), особливо в лініях майнових катастроф, досягнуть свого найвищого рівня до кінця року, за відсутності серйозних катастроф. Проте базові доходи перестраховиків майна повинні залишатися вищими, ніж до 2023 року, за умови, що вони збережуть більш високі точки прив’язки та суворі умови договорів», — каже рейтингове агентство.

Оскільки перестраховики продовжують звітувати про свої фінансові показники за 2023 рік, стає зрозуміло, що багато з них досягли значного зростання P&C завдяки зростанню тарифів та структурним змінам, включаючи відхід від частотних подій.

Цього року Moody’s очікує, що зростання премій з P&C перестрахування продовжиться, оскільки вищі страхові суми та підвищене сприйняття ризику на тлі послідовних років понад 100 мільярдів доларів страхових збитків від катастроф, підтримує попит на перестрахове покриття.

Цікаво, що Moody’s очікує стабільного зростання, незважаючи на прогнози, що економічне зростання в країнах G-20 впаде в середньому до 2,1% у 2024 році з 2,8% минулого року. Очікується, що ця тенденція сповільнить попит на первинне страхування, але не на перестрахування P&C.

«Продовжується, хоча й уповільнене зростання первинних страхових премій, підтримуватиме програми розподілу квот перестраховиків. Попит на перестрахування майна ексцедентних збитків (XоL), згідно з яким перестраховики покривають збитки, що перевищують певний попередньо встановлений ліміт, також зросте відповідно до інфляційного збільшення оцінок страхувальників. У той же час страховики продовжуватимуть удосконалювати свої моделі катастроф, щоб відобразити вищі за середні вимоги за 6 з останніх 10 років. Це сприятиме збільшенню прогнозованих збитків і заохочуватиме основних гравців купувати більше перестрахового покриття XOL, щоб захистити себе від екстремальних збитків, які можуть призвести до значного зменшення капіталу. Попит на перестрахування від катастроф XоL у США залишається високим і, згідно з даними Deloitte, цього року зросте на 15%», — повідомляє Moody’s.

Окрім майна, Moody’s також очікує, що попит на перестрахування від нещасних випадків залишатиметься стабільним, а страховики виявлятимуть більший інтерес до факультативного перестрахування, оскільки вони досліджуватимуть альтернативні способи зниження волатильності.

«Крім традиційних видів перестрахування майна та від нещасних випадків, попит на кіберперестрахування залишатиметься високим на тлі підвищення обізнаності про кіберризики та постійного зростання первинного кіберринку. Однак розширення премії буде частково компенсовано падінням тарифів після нещодавнього різкого підвищення, що відображатиме покращення андеррайтингу».

Аналітики вважають, що тарифи на перестрахування досягнуть піку в якийсь момент цього року, але, звичайно, перспективи можуть змінитися. Вторинні небезпеки, такі як повені, лісові пожежі та сильні конвективні шторми, спричинили збитків страховій галузі в 2023 році, і якщо цього року трапиться подібна історія з появою великого урагану, що обрушився на сушу в США, динаміка попиту та пропозиції може знову змінитися.

Джерело: forinsurer.com

Поділитися цією публікацією