Результати пролонгацій договорів перестрахування ускладнять життя новим компаніям

Результати пролонгацій договорів перестрахування ускладнять життя новим компаніям

Результати пролонгацій договорів перестрахування, яке пройшло 1 січня, ускладнять життя новим компаніям, які сподіваються вийти на ринок перестрахування та отримати вигоду від сприятнливих ринкових умов та високих тарифів.

Пропозиція перестрахового покриття більше відповідала попиту страховиків на дату останнього оновлення договорів після того, як перестраховики вирішили відновити прибутковість, скоротивши перестрахові ліміти та покриття збиткових ризиків, що створило дисбаланс по відношенню до попереднього року.

«На ринку, який добре збалансований з точки зору попиту та пропозиції, дуже важко створити нові перестрахові місткості, не йдучи на серйозні цінові компроміси», — каже Рассел Мерретт, головний спеціаліст з андеррайтингу Lloyd’s Inigo.

Після значного підвищення тарифів на перестрахування і скорочення покриття, яке перестраховики забезпечили під час пролонгацій в 2023 році, а також підвищення прибутковості існуючих перестраховиків, на ринок запланували вихід нові гравці, щоб скористатися перевагами покращених умов. Однак жоден не був запущений вчасно для останніх пролонгацій договорів і жоден досі не залучив новий капітал для забезпечення відповідних місткостей.

Згідно з новим звітом Fitch Ratings, підвищення тарифів перестрахування для майнових катастроф, ймовірно, сповільниться в середньому до рівня нижче 10%, коли договори будуть поновлені в січні 2024 року, хоча базова прибутковість для сектора все ще буде покращуватися протягом року. Пандемія COVID-19, війна, інфляція та природні катастрофи, спричинені зміною клімату, спричинили підвищення вартості перестрахування в останні роки, кажуть аналітики.

Ціни на перестрахування продовжували зростати, але темпи були набагато нижчими, ніж на початку 2023 року, особливо для перестрахування майна від катастроф, через посилення андеррайтингу перестраховиками. Згідно зі звітом брокерської групи Howden Group Holdings, світові ціни зросли в середньому на 3% після 1 січня після зростання на 37% у попередньому році.

Поліпшення фінансових показників перестраховиків минулого року, частково зумовлене їхніми зусиллями зменшити ризик менших, але більш частих стихійних лих, додало їм більше впевненості в тому, щоб на початку 2024 року розширити можливості для покупців.

«Минулого року вони не зазнали значних збитків від катастрофи, і, як наслідок, багато з них прагнули збільшити свої портфелі катастрофічних ризиків», — каже Майк Ван Слутен, керівник відділу бізнес-аналітики Aon.

Глобальний капітал перестраховиків зріс до 635 мільярдів доларів за 2023 рік з 590 мільярдів доларів за 2022 рік, згідно з оновленим звітом Aon. Прибутки перестраховиків за весь 2023 рік, які мають бути опубліковані в лютому та березні, а також результати пролонгацій 1 січня дадуть інвесторам більше інформації. Геополітична ситуація з ознаками війни Ізраїлю та ХАМАС, що поширюється на інші частини Близького Сходу та вибори у більш ніж 60 країнах світу, означає, що ринкові умови можуть швидко змінитися.

Джерело: forinsurer.com

Поділитися цією публікацією