Страхова індустрія за підсумками року отримає $100 млрд збитків від природних катастроф

Страхова індустрія за підсумками року отримає $100 млрд збитків від природних катастроф

Глобальна страхова індустрія отримала 50 мільярдів доларів збитків від природних катастроф у найгіршому початку року з 2011 року, підкреслюючи виклик, з яким стикається сектор через глобальне потепління. Перестраховики вимагають значно вищих цін на покриття екстремальних погодних явищ у відповідь на зростання збитків.

Згідно з опублікованим дослідженням Swiss Re, збитки були спричинені не лише зміною клімату, яка призвела до більш екстремальних погодних явищ, а також розширенням міських територій і зростанням вартості їх страхування. За прогнозами збитки страховиків від природних катастроф за 2023 рік сягнуть $100 млрд.

У 2023 році відбулося багато значних стихійних лих, які призвели до того, що загальні економічні збитки з початку року перевищили $295 мільярдів, наблизившись до середньорічного показника 21 століття в $310 мільярдів. Відповідно до звіту AON Global Catastrophe Recap, найдорожчою подією кварталу стала масштабна повінь у Пекіні та кількох китайських провінціях на початку серпня. Загальні сукупні страхові збитки від стихійних лих за перші три квартали, за оцінками, перевищили $88 мільярдів, і вже очікується, що кількість подій на мільярди доларів встановить рекорд у 2023 році.

«Наслідки зміни клімату вже можна побачити в певних небезпеках, таких як хвилі спеки, посухи, повені та екстремальні опади», — зазначив Жером Жан Хегелі, головний економіст перестраховика. Він сказав, що «настав час інвестувати в адаптацію до клімату», зазначивши, що необхідно вжити «захисних заходів», щоб страхування залишалося доступним для нерухомості, яка будується в зонах ризику.

Динаміка глобальних застрахованих збитків

Так звані конвективні шторми, що характеризуються сильними дощами, сильними вітрами та різкими змінами температури, спричинили більше двох третин збитків та стали «одним із домінуючих глобальних факторів» страхових відшкодувань, – йдеться у звіті Insurance Information Institute.

Збитки від таких подій за шість місяців склали 35 мільярдів доларів порівняно з середньорічним показником у 18 мільярдів доларів за останнє десятиліття. Повені в Новій Зеландії та Європі також зробили внесок у загальну суму в 50 мільярдів доларів.

Збитки, які відбудуться незадовго до початку сезону ураганів, посилять занепокоєння щодо здатності галузі впоратися зі стихійними лихами — щорічні збитки, що перевищують 100 мільярдів доларів, вважаються «новою нормою» для сектора. Очікується, що поява погодного явища Ель-Ніньо призведе до ще більш високих глобальних температур.

У відповідь на зростаючі рахунки від природних катастроф — спричинені інфляцією витрат на матеріали та робочу силу — перестраховики зажадали значно вищих тарифів на перестрахове покриття. Ціни на перестрахування від природних катастроф у Північній Америці зросли на 43%.

Зростання вартості перестрахування стискає прямих страховиків. Американський андеррайтер State Farm посилався на «складний ринок перестрахування», а також на «швидко зростаючу вразливість до катастроф», коли оголосив про припинення страхування домовласників для нових клієнтів у Каліфорнії.

Загальні економічні збитки від стихійних лих, включаючи ті, які не застраховані, склали 120 мільярдів доларів за перше півріччя, причому лютневий землетрус у Туреччині та Сирії став значним внеском.

Цей загальний показник був більш ніж на 40% вищим, ніж середній показник за останнє десятиліття, і був близьким до 123 мільярдів доларів у першій половині минулого року.

Міжурядова група експертів ООН зі зміни клімату дійшла висновку, що глобальна температура піднялася щонайменше на 1,1°C з доіндустріальної ери, причому кожна частка потепління градуса призводить до більш частих і екстремальних погодних явищ.

Джерело: forinsurer.com

Поділитися цією публікацією