Які гарантії сьогодні пропонує Україна іноземним інвесторам?

Які гарантії сьогодні пропонує Україна іноземним інвесторам?

Після 24 лютого 2022 року ситуація з інвестуванням в Україну суттєво змінилася, оскільки іноземні інвестори зіштовхнулися з новими ризиками в Україні, пов’язаними з воєнною агресією російської федерації в Україні.

Для потенційних інвесторів війна стала стримуючим фактором з двох причин. По-перше, стан активних воєнних дій сприймається іноземними інвесторами як синонім абсолютної невизначеності та ризику втрати своїх активів в Україні. По-друге, відсутність механізму страхування воєнних ризиків такого масштабу створює для інвесторів непривабливе середовище для інвестування та розвитку власного бізнесу.

З метою подолання цих викликів та залучення іноземних інвестицій в Україну уряд розпочав впровадження значних регуляторних та економічних реформ. Одним з основних кроків стало страхування інвестицій від воєнних ризиків в Україні, що дозволить інвесторам розраховувати на покриття потенційних збитків зумовлених воєнними діями в Україні.

Які гарантії на сьогодні пропонує Україна іноземним інвесторам?

В Україні гарантується захист іноземних інвестицій незалежно від форм власності.

Зокрема, гарантії захисту інвестицій включають в себе:

  • гарантії від зміни законодавства;
  • гарантії від примусових вилучень, а також незаконних дій державних органів та їх посадових осіб;
  • компенсація і відшкодування збитків інвесторам;
  • гарантії в разі припинення інвестиційної діяльності;
  • гарантії переказу доходів, прибутків та інших сум у зв’язку з іноземними інвестиціями.

Крім того, з 2024 року набув чинності закон щодо страхування інвестицій в Україні від воєнних ризиків (далі по тексту – «Закон»). Експортно-кредитне агентство (ЕКА) отримало право страхувати та перестраховувати воєнні та/або політичні ризики фінансових втрат українських та іноземних інвесторів, якщо вони пов’язані з інвестиціями у створення об’єктів та інфраструктури, необхідних для розвитку переробної промисловості та експорту товарів (робіт, послуг) українського походження.

Додатково, до кінця березня 2024 року Кабінет Міністрів України та Національний Банк України зобов’язуються визначити конкретний розширений перелік воєнних ризиків, а також порядок та умови страхування (перестрахування) таких ризиків.

Також з метою створення сприятливих умов для залучення інвестицій в Україну та стимулювання економічного розвитку регіонів, Парламент прийняв Закон України «Про державну підтримку інвестиційних проєктів зі значними інвестиціями в Україні», який у вересні цього року був змінений та адаптований до умов воєнного стану. Основним завданням відповідного Закону є стимулювання залучення стратегічних інвесторів у національну економіку шляхом здійснення державної підтримки великих інвестиційних проєктів. Зокрема підтримка передбачена для інвестиційних проєктів в сферах: переробної промисловості, добування з метою подальшої переробки та збагачення корисних копалин, транспорту, складських господарств, поштової та курєрської діяльності, логістики, охорони здоровя та інших. Щоб заручитися відповідною державною підтримкою, розмір інвестицій в об`єкти інвестування повинен становити суму, еквівалентну 12 мільйонам євро, строк реалізації таких проєктів не повинен перевищувати 5 років.

Можливості гарантування інвестицій від міжнародних організацій

Різні типи страхування від воєнних ризиків для міжнародних приватних інвесторів пропонуються національними Експортно-кредитними агенціями різних країн та спеціалізованими організаціями, як от Американська корпорація з фінансування міжнародного розвитку (DFC), яка готова страхувати інвестиції в Україну, або Багатостороннє агентство гарантій інвестицій (MIGA), яке є підрозділом Групи Світового банку.

DFC пропонує страхування політичних ризиків на суму до 1 млрд доларів без обмежень щодо мінімального розміру проєкту строком від трьох років. Корпорація DFC займається інвестиційним кредитуванням, інвестуванням та забезпечує страхування, перестрахування політичних ризиків та воєнних ризиків від таких загроз як неможливість конвертувати валюту, загроза політичного насильства, експропріації та заволодіння майном інвестора, порушення умов угод на ринках капіталу та інших.

DFC займається страхуванням та надає підтримку суб’єктам приватного сектору, які відповідають загальним вимогам:

  • проєкт або бізнес має знаходитися в країні, де доступні програми DFC (Україна входить в цей перелік);
  • проєкт або бізнес має відповідати екологічним та соціальним стандартам DFC (проводиться процедура оцінки впливу на навколишнє та соціальне середовище);
  • проєкт повинен мати компетентну управлінську команду, що підтверджується даними про успішність у тому самому або тісно пов’язаному бізнесі і відображається у фінансовій звітності;
  • підтримуються проєкти, які не змогли отримати достатню фінансування від приватних кредиторів.

Переважно DFC здійснює страхування інвестицій в сектори енергетики, охорони здоров’я, інфраструктури, сільського господарства та фінансових послуг. Крім того, DFC розглядає як нові проєкти, так і вже існуючі. Підтримка надається як американським інвесторам, так і проєктам, які ініційовані європейськими та українськими інвесторами.

Загалом DFC вже підтримала низку проєктів в Україні на суму понад 400 млн доларів. Зокрема, було виділено 250 мільйонів доларів США для підтримки зусиль українських птахівників і виробників зерна щодо пом’якшення наслідків війни росії проти України.

Багатостороннє агентство з гарантування інвестицій (MIGA), яке входить до групи Світового банку, теж займається страхуванням та перестрахуванням політичних та воєнних ризиків в Україні. MIGA покриває ризики, пов’язані з політичною нестабільністю, державною експропріацією та конфліктами в країнах, де приватні інвестори не наважуються працювати. MIGA надає підтримку лише для міжнародних інвесторів, а для українських компаній цей механізм недоступний.

MIGA встановлює певні вимоги до проєктів, з метою надання страхування таким інвестиціям. Так, наприклад, MIGA може застрахувати існуючі інвестиції, якщо відповідний інвестор прагне отримати гарантії вже на існуючі та нові інвестицій, або демонструє свою довгострокову відданість існуючому проєкту. Також проєкт має відповідати екологічним та соціальним стандартам ефективності. Приватизація державних підприємств також може претендувати на підтримку від агенства. Проєкти страхування ризиків у MIGA передбачають обов’язкові процедури due diligence, наявність аудиторської звітності за міжнародними стандартами, ESG-звітності та аналізу бізнес-планів.

MIGA вже застрахувало перший інвестиційний проєкт в Україні від воєнних ризиків – проєкт M10 Industrial Park у Львові, де інвестором виступила кіпрська компанія UIPH Ukrainian Industrial Property Holding Limited. Агентство надало гарантію на суму до 9,2 мільйонів доларів США на прямі інвестиції кіпрської компанії та акціонерну позику у проєкт індустріального парку на випадок воєнних ризиків та громадянських заворушень протягом періоду до 10 років.

Джерело: forinsurer.com

Поділитися цією публікацією